Saturday, April 08, 2006

People are dumb, panicky, dangerous animals

Απόσπασμα απο την ταινία Matrix

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου μια έμπνευση που είχα στο χρονικό διάστημα που είμαι εδω. Μου ήρθε όταν προσπάθησα να κατηγοριοποιήσω το είδος σας. Αντιλήφθηκα οτι δεν είστε στην πραγματικότητα θηλαστικά. Κάθε θηλαστικό σε αυτόν τον πλανήτη δημιουργεί ενστικτωδώς μια φυσική ισορροπία με το κοντινό περιβάλλον. Αλλά εσείς οι άνθρωποι δεν το κάνετε. Μετακινείστε σε μια περιοχή και πολλαπλασιάζεστε μέχρι κάθε φυσικός πόρος να έχει καταναλωθεί και ο μόνος τρόπος για να επιζήσετε είναι να εξαπλωθείτε σε αλλη περιοχή. Υπάρχει αλλος ενας οργανισμός σε αυτόν τον πλανήτη, ο οποίος ακολουθεί αυτο το σχέδιο. Ξέρεις τι είναι? Ένας ιος. Τα ανθρώπινα όντα είναι μια αρρώστια, ένας καρκίνος για τον πλανήτη. Είστε μια μάστιγα. Και εμείς είμαστε.... η θεραπεία.
Agent Smith - The Matrix (1999)

Όπως βλέπουμε, στο παραπάνω κείμενο, ο άνθρωπος παρουσιάζεται ως παρασιτικός οργανισμός, ο οποίος ζει εις βάρος όλων των αλλων και προσπαθέι να ζήσει χωρίς να τον νοιάζει το περιβάλλον του. Επίσης εκτός του οτι διαλύει το φυσικό περιβάλλον που βρίσκεται γύρω του, προσπαθεί και να ''καταβροχθίσει'' ακόμα και τον ίδιο του τον συνάνθρωπο απλά για να προχωρήσει, να πάει μπροστά.. Δεν θα αναλωθώ σε θέματα θρησκείας και τιμωρίας ή της φύσης του ανθρώπου σύμφωνα με τις άγιες γραφές γιατι πολυ απλά δεν πιστεύω. Ο άνθρωπος αντι να χρησιμοποιήσει την λογική του και την δύναμη του μυαλού του, για να επιτύχει μεγάλα πράγματα, προτιμά να καταστρέφει τον κόσμο και εμμέσως τον ίδιο. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το πως οι άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται.. Παραδείγματα της αγριότητας βλέπουμε σε ολη την ιστορία του κόσμου μας. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα που κατέγραψε ο Θουκυδίδης εν παρουσία του στρατηγού Νικόστρατου. Οι Κερκυραίοι Δημοκρατικοί διέπραξαν τέτοιες βιαιότητες ενάντια στους ολιγαρχικούς που πράγματικα, η ανθρώπινη φύση εκείνη την στιγμή έπαψε να υφίσταται. Ήταν απλά ενα πεδίο που πάλευαν κάποια ανθρωπόμορφα τέρατα. Η αγριάδα και ο ψυχολογικός πόλεμος που οδήγησαν τους Κερκυραίους σε πράξεις αισχρές και μη λογικές κατέλυσαν την ίδια τους την κοινωνία. Η πονηριά έγινε νόμιμη και η σοφία, δειλία. Και όπως είπε ο Θουκυδίδης, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται συνέχεια γιατι ο άνθρωπος θα πράττει τα ίδια και τα ίδια λάθη συνέχεια μέχρι να καταλάβει την σοβαρότητα των πράξεων του, πράγμα λίαν αδύνατο.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα διαλυθεί τελείως η κοινωνία μας....

Αλληλεγύη..

2 comments:

Anonymous said...

γεια χαρά παιδιά. καταρχήν να πω ότι μάρεσε πολύ το βλογ σου.

θέλω να κάνω μια παρατήρηση η οποία δεν αφορά το κείμενο σου, με το οποίο συμφωνώ, αλλά το ματριξ. δεν είναι τραγική ειρωνεία που ένα τέτοιο προβληματισμό τον θέτει μια καραεμπορική ταινία σαν το μάτριξ, από κάποιους πολύ ατάλαντους (καλά, αυτό το τελευταίο είναι προσωπική μου απόψη) σκηνοθέτες με την οποία βούιξε ο τόπος και υποστηρίχτηκε από όλη την προώθηση και το μάρκετινγκ με το οποίο υποστηρίζεται μια οποιαδήποτε άλλη μαλακία του χόλιγουντ -όπως μια περιπέτεια ή μια χαζοκωμωδία? διαφημίσεις, ηλίθια τρέιλερ, μείκινγκ οφ, κουκλάκια και σκατάκια στα καταστήματα, αφίσες, αγοράστε αγοράστε αγοράστε κλπ κλπ. δεν έχω ακόμα καταλάβει τι έχει βρει τόσος κόσμος σε αυτήν την ταινία... οι διάφορες υπερβολικά επιφανειακές και αφελείς νύξεις που κάνει περί μαζικού υπνωτισμού των ανθρώπων και καθοδήγηση των και περί επανάστασης απλά... πέρασαν και δεν ακούμπησαν! είναι χαζές! δλδ όταν ακούω τέτοια πράγματα να λέγονται από μια ταινία βουτηγμένη μέχρι το κόκαλο στο σύστημα μου σηκώνεται η τρίχα. τα κεφάλια της εμπορικοποίησης και του μάρκετινγκ είναι τόσο έξυπνα που είναι ικανά ακόμα και τα συνθήματα ενός εναλλακτικού τρόπου σκέψης να τα εκμεταλλευτούν για να βγάλουν κι άλλα λεφτά. και μη μου πείτε ότι πολεμάνε το σύστημα από μέσα... θα γελάσω. σιχαίνομαι όταν βλέπω την εναλλακτική και επαναστατική (από οποιαδήποτε άποψη) σκέψη να γίνεται έρμαιο ποταπών προθέσεων. δεν ξέρω..., κάπως έτσι συνέλαβα εγώ το θέμα, δεν ξέρω το σωστό. θα ήθελα να διαβάσω και τη δικιά σου άποψη πάνω στο θέμα μια και από τα γραπτά σου φαίνεσαι άνθρωπος προβληματισμένος.

θέλω αυτές οι φωνές να βγαίνουν από ανθρώπους συνειδητοποιημένους! από ανθρώπους με ιδανικά και με στάση ζωής! δεν θέλω να ακούγονται στους πολυσινεμάδες των πολυεθνικών υπό τον ήχο του μασήματος ποπκόρν και του ρουφήγματος μιας κοκακόλα!

Anonymous said...

@lykojohn
Εμπορικούρα, δεν αντιλέγω, αλλά εφόσον άτομα σαν τον φίλο μας τον Νάσο χρησιμοποίησαν την κριτική τους ικανότητα και μπόρεσαν να διανθίσουν κάποιες συγκεκριμένες σκέψεις, χρησιμοποίησαν δηλαδή την ταινία σαν τροφή για την σκέψη τους και όχι ως εφήμερη διασκέδαση, τότε ποιός ο λόγος να επικρίνουμε;
Δεν θα διαφωνήσω καθόλου πάντως με αυτά που λες, απλώς ίσως το είδες λίγο μονόπλευρα.